SAĞLIKLI ZAYIFLAMANIN PÜF NOKTALARI

Sağlıklı Zayıflamanın Püf Noktaları



Diyet yapanların uzak durduğu ekmek aslında kilo yapmıyor…
Türkiye’de, hatta dünyada yeme alışkanlıklarından en önemlisi, mutfaklarımızın olmazsa olmazı herkesin korkulu rüyası haline geldiği şu zamanda ekmek evet ekmek kilo vermek isteyenler tarafından ilk olarak listeden çıkarılıyor. Halbuki doğru ekmek tüketmek vücudumuza ve sağlığımıza zarar yerine yarar sağlamaktadır. En büyük diyet yanlışı,  zayıflarken ekmek yememek. Temel besinimiz ekmek ise rejime başladığımızda ilk vazgeçtiğimiz yiyecek olmamalı. Ekmek yemekten korkup efsane haline getirdiğimiz bu durumdan kurtulmalıyız. Çünkü bu korkularımız çok yersiz. Son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun yanlış olduğunu bize kanıtlayarak gösterdi. Yüzyıllardan beri en temel besin kaynağımız, gastronominin ilk adımı ekmek, artık aklandı…
Ekmeğin kökeni buğdaydan gelir. Buğday öğütülerek un elde edilir. Un ayrıştırılıp beyaz ekmek olur. Tam buğdaydan ayrıştırılmadan tam buğday ekmeği olur. Ayrıştırılan beyaz una kepek ilave edilince kepekli ekmek olur. Mısırdan yapılırsa, mısır ekmeği olur. Bazen ekmeğin rüşeymi özel olarak eklenir ve Ruşeylmli ekmek olur. Tam buğday ununa çavdar, yulaf ve yağlı tohumlar katılarak ekmeğin besin kalitesi yükseltilir ve çok tahıllı ekmek olur…
Zayıflarken ekmek yiyelim ama hangisini tercih edelim. Çocuklarımız hayatımızın en önemli, kıymetlileri çocuğumuz için en yararlı ekmek,  hangisi dediğimizde,  çok fazla düşünmeden cevap vereyim. Hepsinden dönüşümlü tüketilmelidir bu en iyisidir. Spor yaparken , emzirirken özel farklı rahatsızlıklarımız söz konusuyken doğru ekmek doğru şekilde  tüketilirse efsane olan yersiz korkular artık yerine sağlıklı bünyeler, zinde beyinler bırakacak. Bir buğdayın tanesinin kabuğu lifin ve posanın depo edildiği yer, buğdayın içinde birde buğdayın kendi beslendiği yer olan buğdayın özü anlamına gelen ruşeymi varki bütün vitaminlerin özellikle B vitamini ve E vitamini taşır. Başta kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, selenyum, krom gibi minerallerin de depo edildiği yer olan burası oluyor. Buğdayın bir bölümünde de buğdayın içi yani endosperm denilen yeri oluyor. Burada da daha çok nişasta, daha az protein içeren bölümü kalıyor ve bundan beyaz ekmek yapılıyor. Buğdayın kabuğunda da yer alan lifler atıldığı için tok tutucu özelliği azalıyor. Ruşeymi atıldığında buğdayın tüm vitaminlerini ve minerallerini kaybetmiş oluyoruz, hem de daha az tok tutan daha çabuk acıktıran bir ekmek oluyor.
Buğday ayrıştırılmadan tam kullanıldığında yani tam buğday ekmeği olarak yapıldığında buğdayın hem kabuğu hem özünü kaybetmemiş oluyoruz. Bu durum da ekmek daha besleyici ve daha tok tutucu özellik gösteriyor. Bazen de beyaz una yani ayrıştırılmış una kepek ilave ediliyor ve ortaya diyetlerin vazgeçilmezi olan kepekli ekmek çıkıyor. Bu ekmekte ise diyet lifi beyaz ekmeğe göre daha çok oluyor ancak vitamin ve mineral açısından tam buğday ekmeğinden daha fakir bir ekmek oluyor. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, kepek ekmek yemek tek başına ise demir eksikliği yapar, kalsiyumu düşürür gibi bilgiler var. Bu ekmeğin içindeki kepeği yiyeceklerle birlikte vücudumuza giren demiri bağladığı ve vücut tarafından kullanılmaz hale getirildiği söyleniyor ancak son yıllarda yapılan araştırmalar da,  kepekli ekmek mayalanarak yapıldığı zaman , mayalanma sırasında kepeğin bu demiri, kalsiyumu bağlayıcı özelliği olan fititlerin parçalandığını ve kepek ekmeğinin bu özelliğinin de çok azaldığını artık biliyoruz. Tam buğday ekmeği kadar besleyici olmasa da kepek ekmeği de tok tutucu özelliğini göz önünde bulundurmalıyız. Son olarak yapılan en büyük yanlışa değinirsek ekmeği kesmemek olduğunun altını çiziyorum. Mesela klasik bir menü düşünelim ve  örneklendirelim çorba, çorbanın içerisinde kurubaklagil yada makarna yada erişte vs girer bunların hepsi zaten karbonhidrattır. Patates , pilav zaten karbonhidrattır. Yani siz ekmek yemediğinizi zannederken farklı gıdalardan, kaynaklardan inanılmaz ekmek kalorisi vücudumuza girmiş oluyor. Şimdi ben size bir örneklele anlatayım. Fırında patatesli tavuk yanında pilav ve tabi ki çorba peki içlerine ne girer, yağ girer. Peki ekmeğe yağ girer mi hayır yağ girmez. Şimdi pilaviki kaşık gözümüze az gelirse o 3 ya da 4 kaşık olur ancak 2 kaşık pilav 1 dilim ekmek demektir. Ortalama minimum bir porsiyonda 5 kaşık pilav olur. Bu da 3-4 dilim ekmeğe tekabül eder. 1 kepçe çorba da 1 dilim ekmek demek bununla etti 5 dilim ekmeğe eşittir. Birde patates eklersek 1 dilim de o yani siz hiç farkın da olmadan 6 dilim ekmek tüketmiş olursununuz.
Halbuki bunların yerine ekmek yeseniz, doğru ekmeği yeseniz ve menüyü de şöyle değiştirsek  sebzeli tavuk sote yanında bir patlıcan salatası hem de yoğurtlu  ve yanına 1 dilim ekmek koysanız burada 1 dilim maksimum 2 dilim ekmekle doygun kalkmış olursunuz. Böylelikle gözünüz de doyuyor bedeninizde doyuyor ve gönlünüzde doyuyor. Ama öbür türlü ekmek ten vazgeçerek “ekmeği kestim” ne yedim “dolma yedim” “çorba içtim” fakat ikisi de ekmek o halde zayıflamak istiyorsanız  ekmek yiyin ama yiyin…
Artık mutfakta iyiliğiniz bulunsun… Sağlığınız öncelimizdir… UYSAL EKMEK –  UYSAL SAĞLIK EKMEKLERİ-DİYET EKMEK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder